Lichamelijk en geestelijke aandoeningen

Zijn er redenen voor jou om de  ceremonie nu nog niet te doen?

Een contra-indicatie is een reden of omstandigheid om een bepaalde behandeling of geneesmiddel niet toe te passen.

Soms gebruik je bepaalde medicijnen die je beter niet kunt combineren met een psilohuasca of ayahuasca ceremonie. Wellicht heb je bepaalde lichamelijke of geestelijke aandoeningen waardoor een ceremonie niet geschikt is voor jou.

Lichamelijk

Ernstige nierziekten, instabiele diabetes mellitus, epilepsie, ernstige neurologische aandoeningen, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten (bijvoorbeeld angina pectoris), hersenbloedingen en CVA’s, een feitelijk of verwacht feochromocytoom (een gezwel van de bijnieren), bloeddyscrasie (afwijkende bloedcellen). Lees ook het stuk bij medicijnen.

Geestelijk

Instabiele geestelijke aandoeningen zoals schizofrenie, psychose en borderline.

Is er iemand in je naaste familie die een van bovenstaande geestelijke aandoeningen heeft? Laat het ons altijd weten. Lijd je aan een bipolaire stoornis of schizofrenie dan is het gebruik van Ayahuasca  gevaarlijk. Wanneer je last hebt van wanen, hallucinaties, paranoïde gedachte of andere psychose-gerelateerde indicaties, dan is het gebruik van deze planten ten strengste af te raden. Iedereen die naaste familie heeft met een van de bovenstaande stoornissen is ook niet geschikt om deel te nemen aan een ceremonie omdat dit een ‘slapende stoornis’ in de hand zou kunnen werken.

Zwangerschap en borstvoeding

Er zijn uiteenlopende meningen over zwangerschap en het gebruik van ayahuasca of psilohuasca. Wij kiezen ervoor om geen zwangere vrouwen, of vrouwen die nog borstvoeding geven toe te laten bij de ceremonies.