Wat is ayahuasca?

Wat is ayahuasca?

Ayahuasca is een Zuid-Amerikaanse entheogene drank met een bruinrode kleur die bitter van smaak is. De inheemse bevolking van het Amazonegebied in het regenwoud hebben een lange traditie in het bereiden van ayahuasca.

Door de bereidingswijze is ayahuasca het best te vergelijken met een natuurlijke thee. De ayahuasca is een samenstelling van twee planten. Traditioneel worden de Banisteriopsis caapi liaan en de bladeren van de Chacruna gebruikt om de drank te maken

Sinds men heeft vast kunnen stellen wat de werkzame stoffen zijn van deze ingrediënten, worden ook planten uit andere werelddelen gebruikt om vergelijkbare kruidenmengsels te maken. Deze andere kruidenmengsels die ook als thee worden gedronken zijn formeel geen ayahuasca, maar dienen hetzelfde doel en hebben hetzelfde resultaat.

Vaak worden deze anahuasca genoemd - het analoog van ayahuasca. Wij maken veelal gebruik van de Peganum harmala (Syrian rue) en de Mimosa hostilis.

Ayahuasca betekent ‘‘ziel van de liaan’’ in Quechuan. Andere namen zijn Yagé, Hoasca, Caapi. Door de inheemse stammen wordt ayahuasca gezien als het belangrijkste heelmiddel. Diverse inheemse stammen gebruiken de plant tijdens religieuze- en genezing ceremonies.

Ayahuasca wordt ook wel plantleraar genoemd en geeft aan iedereen een unieke ervaring. Ayahuasca biedt de drinker een kijkje in zijn of haar ziel en laat zien wie je werkelijk bent en kunt zijn. Ayahuasa is een plantheelmiddel met vrouwelijke kracht. Vandaar dat over moeder Ayahuasca wordt gesproken en deze site is opgedragen aan Mother Ayahuasca.